Jag har upptäckt Skoda

Det fanns en tid då det tjeckiska bilmärket Skoda tillverkade riktigt trista och, låt oss vara ärliga, dåliga bilar. Visst finns det klassiska Skoda-bilar som har stort nostalgivärde för somliga, men ser man till vad som producerades på exempelvis 1970-talet så var det verkligen inget vidare. Men, detta har definitivt ändrats. Redan för drygt 20 år sedan började Skoda göra riktigt bra bilar igen.

Så här är det: från att ha tyckt riktigt illa om Skoda (baserat på fördomar p. g. a. de äldre modellerna, ska erkännas) så har jag gått till att ha funnit ett märke som faktiskt är helt perfekt för mig! Det hela började för ett antal år sedan, när jag vid ett besök hos en bilhandlare strosade omkring bland de begagnade bilarna ute på gården. Där stod helt plötsligt en svart Skoda Octavia av 1999-års modell. Dessa bilar hade jag sett i dussintal sedan tidigare, men denna skiljde sig lite från de andra som jag hade sett. Vid närmare inspektion såg jag att denna modell hette ”L&K”. Jaha, vad var nu detta? Det visade sig att L&K står för Laurin & Klement, Skodas grundare.

Med andra ord var det en lite speciell modell av Octavia som jag hade hittat. Eftersom det dock ”bara” var en Octavia, så var bilen mycket attraktivt prissatt och idag hade det säkert räckt med några timmars spelande på Bethard för att kunna köpa den. Jag undersökte bilen noggrannare. Den vanliga Octavian var ganska tråkig, med svart och lite plastig inredning. Denna var dock något helt annat. Här fanns en inbjudande kupé med ljus läderklädsel, tvåfärgad instrumentpanel och träpaneler. Växelspaken med tillhörande damask gick i samma ton som bilens klädsel, vilket var mycket stiligt. Under huven fanns den, på den tiden, starkaste motorn på 1.8 liter med turbo och 150 hästkrafter. Efter en provkörning var jag helt såld på den! Den gick fint och jag satt mycket bekvämt i den. Vet ni vad; jag har den fortfarande kvar och vill inte sälja den!