Cruisa runt i gamla Amerikanare

Det finns många som är intresserade av gamla amerikanska bilar. Oftast dras de till den äldre charmen, det lite bekymmerslösa livet som ofta förknippas med den era som bilarna härstammar ifrån, 1950- och 60-talet. Och visst har de en stor portion charm de gamla Amerikanarna. De bjuder på ett stort blickfång tack vare den rejält tilltagna storleken och med mullrande, stora motorer hörs de på lång väg när de kommer rullandes genom stadskärnorna. Dessutom är det här i regel riktigt rymliga bilar där det får plats några stycken. Faktum är att här hittar man inte enbart en hel soffa i baksätet; framsätet är utformat på precis samma sätt, vilket innebär att man med bibehållen komfort får plats med tre vuxna personer.

Dessa äldre jänkare, eller dollargrin som de också kallas ibland, heter ofta Buick, Cadillac och Dodge. Formgivarna på den här tiden måste ha haft riktigt roligt på jobbet; bilarna har lekfulla linjer som rundas av baktill med en rejäl ramp – denna brukar lite elakt kallas för en påfart till färjan. Dessa klassiska fordon är som regel mycket färgglada, precis som i de första färgfilmerna från 1950-talet används nästan extrema kulörer. Dessutom är det vanligt att hitta dessa bilar som flerfärgade; exempelvis kunde taket ha en helt annan kulör än resten av bilen. Inte sällan sitter det snygga fälgar i krom-utförande på bilarna. Faktum är att krom användes mycket på den tiden för att runda av designen. Att tvätta och göra en Amerikanare vårfin innefattar därmed också att man putsar upp kromen riktigt noga.

De klassiska amerikanska åken passar perfekt att cruisa omkring med på stan. Det är nog det främsta syftet numera. Det anordnas också ett flertal bilträffar under året där man kan visa upp sin pärla för likasinnade bilägare. Detta är både ett trevligt och kul sätt att få kunskapsutbyte på.